Beste eenden hok koopgids 2024

Het houden van eenden kan ontzettend leuk zijn, maar je moet natuurlijk vooraf wel voldoende lezen zodat je precies weet wat je moet regelen. Het is de bedoeling dat jouw eenden zich op hun gemak voelen, en dat kan alleen wanneer jij alles zo goed mogelijk hebt weten te regelen.

Verantwoording bij het houden van eenden

Het houden van eenden brengt vanzelfsprekend een grote verantwoording met zich mee. Jij bent degene die de eenden verzorgt en dus zijn er een aantal dingen waaraan jij je moet houden. Ten eerste doe je er goed aan je te verdiepen in de eenden en hun behoeftes. De eerste stap is dan ook dat jij je zoveel mogelijk inleest, maar ook bepaald welke eenden soort je graag zou willen houden. Elke soort is anders en de verzorging ervan kan dus ook verschillen.

Uiteraard moeten de eenden een eenden hok hebben om in te leven, maar ook een ruime eendenvijver, voldoende eten en een hygiënische omgeving zijn erg belangrijk.

Het drink- en zwemwater van de eenden

Het zal je niet verbazen, maar schoon en hygiënisch drink- en zwemwater is ontzettend belangrijk voor je eenden. Ze wassen zichzelf in het water, drinken ervan en doen ook hun ontlasting in het water, en dus is het belangrijk dat het water zo schoon mogelijk is. dit kunnen zij echter niet zelf doen, en dus ben jij degene die daarvoor zorgt. De eenvoudigste manier om het water schoon te houden, is door middel van een filterpomp. Daarnaast is het ook aan te raden het water regelmatig te verversen, zeker wanneer je geen pomp hebt. Kijk ook goed naar de bezettingsgraad van de vijver, want water dat niet in beweging is, vervuilt nog sneller.

Een eenden hok aanschaffen

Dat eenden graag in het water verblijven betekent niet dat ze verder niks nodig hebben. Wil je eenden houden, dan heb je ook een eenden hok nodig. Uiteraard moet deze in de buurt staan van de eendenvijver en deze vijver moet wel groot genoeg zijn voor de eenden die je gaat houden. De behoeften verschillende echter per soort en dus is het eerst belangrijk te bepalen welke eenden soort je wilt gaan houden. Zowel de grootte van het eenden hok als de grootte van de vijver kan namelijk sterk verschillen. Zorg er bij het hok voor dat deze groot genoeg is voor alle eenden om droog en warm te kunnen zitten wanneer dit nodig is.

Een eendenvijver aanleggen

Een eendenvijver kun je kant-en-klaar aanschaffen, maar kun je ook zelf maken. Dit kan met beton of met speciale vijverfolie. Ga je voor vijverfolie, dan is de beste keuze EPDM of 3D folie. De andere optie, PVC-folie, is meer kwetsbaar voor stenen, wortels en de nagels van eenden. In de vijver heb je vervolgens een waterpomp nodig, want deze zorgt ervoor dat het water in beweging blijft. Dit zorgt ervoor dat het water frisser blijft en er meer zuurstof in het water komt. Doordat er meer zuurstof in het water komt kan afval beter afgebroken worden.

Ook een filter is heel belangrijk, want deze zorgt ervoor dat het vuil uit het water gehaald wordt. Ook hierbij zijn weer verschillende opties, maar de mooiste optie is het gebruik van een plantenfilter. Hierbij wordt het water naar een apart deel van de vijver gepompt. De wortels van de planten zuiveren vervolgens het water op afvalstoffen, wat voor de planten dient als voeding.

De eenden maken uiteraard veel gebruik van de vijver, maar daardoor ontstaat er ook veel vuilophoping. Niet alleen wassen ze zich in het water, ze gaan er ook in op zoek naar voedsel, drinken eruit en doen hun ontlasting erin. Dit alles zorgt voor vertroebeld water, en daarom is het belangrijk dat het water regelmatig gecontroleerd wordt en wordt verschoond. Het is aan te raden om de vijver eens in het jaar grondig te reinigen.

Wil je dit nou allemaal niet? Dan is het ook een optie een kant-en-klare vijver aan te schaffen die ervoor zorgt dat het water elke dag voor een gedeelte automatisch wordt ververst. Vaak zit er bij dit soort vijvers ook een afvoer in de bodem die je aansluit op het riool, zodat al het vuile water makkelijk weg kan lopen.

Voeding van eenden

De voeding voor eenden bestaat voor het grootste gedeelte uit delen van planten en zaden. Vooral grassen, granen en waterplanten zijn favoriet. Daarnaast lusten ze ook graag insecten, wormen, kikkers, vissen en schelpdieren. Hierin zitten bovendien veel dierlijke eiwitten, wat weer zorgt voor mooie veren. Ga je eenden houden, dan is het vaak nodig dat je ze bijvoert met mais, erwten en pitten, omdat er in een eendenvijver niet altijd genoeg te eten is.

Daarnaast zijn er ook nog verschillende soorten speciaal voer te verkrijgen zoals opfokvoer, eendengraan, onderhoudsvoer en foktoomkorrel. Deze laatste wordt gegeven voordat het broedseizoen begint, en zorgt uiteindelijk voor een betere kwaliteit eieren. Bij kuikens kan het lastig zijn ze bij te voeren, omdat sommigen alleen maar bewegend voer eten. Ook hier zijn echter speciale korrels voor te vinden.

De eenden verzorgen

Voor alle dieren geldt dat zij goed verzorgd moeten worden, ongeacht of het nou buiten- of binnendieren zijn. In een eenden hok zitten de eenden dichter op elkaar dan dat ze in de vrije natuur doen, omdat het hok beperkt is. daarom doe je er goed aan ze regelmatig te verzorgen en ze in de gaten te houden. Merk je dat een eend zich ineens anders gedraagt? Dan kan het zijn dat hij ziek is of zich niet op zijn gemak voelt, en zul je actie moeten ondernemen.

Daarnaast is het erg onverstandig om maar één eend te houden, want eenden zijn groepsdieren. Ze kunnen prima met andere eendensoorten samenleven, maar het is wel aan te raden van elke soort sowieso een mannetje en een vrouwtje te hebben. Dit is omdat ze altijd op zoek zullen gaan naar een partner, en die partner is altijd van dezelfde soort.

Jonge eenden in het eendenhok

Het broedseizoen is per eendensoort verschillend. Het kan dus voorkomen dat je het hele jaar door broedende eenden hebt, afhankelijk van het soort eenden dat jij wilt gaan houden. De ene soort begint in december met het leggen van eieren, terwijl de ander pas begint in het voorjaar. Houd er rekening mee dat er per jaar vaak twee nesten worden gelegd per eend, en in dat nest bevinden zich 8 tot 15 eieren per keer. Het uitbroeden van de eieren duurt vervolgens ongeveer een maand.

Lukt het de moeder eend niet om de eieren uit te broeden, dan kun je er ook voor kiezen dit zelf te doen door middel van een broedmachine. Nadat de eieren zijn uitgebroed is het erg belangrijk dat het jonge eendje goed warm wordt gehouden, dit kan met een warmtelamp of warmteplaat. Daarnaast moeten ze een beschutte plek kunnen hebben en moet er altijd vers drinkwater aanwezig zijn. let er hierbij echter wel op dat ze er niet in kunnen vallen, ze kunnen nog niet zwemmen.

      Kooien Advies
      Logo