Beste kattenkooien koopgids 2022

Wat is een kattenkooi?

We kennen natuurlijk de krabpaal en de kattenbak, maar heb je ook al eens gehoord van de kattenkooi of kattenren? Bij een ren denk je misschien aan een houten constructie die je op het gras zet voor je knaagdier, maar dat is uiteraard niet hetzelfde. Een kattenkooi is ideaal wanneer je graag wilt dat je kat buiten zijn gang kan gaan, maar dan zonder het risico dat hij niet meer thuiskomt of onder een auto terechtkomt.

Wat is een kattenkooi precies?

Een kattenkooi kun je in principe het beste vergelijken met een grote volière, behalve dan dat deze voor katten is en niet voor vogels. Toch werkt het in principe wel hetzelfde, want de kooi zorgt ervoor dat jouw kat buiten kan genieten van de zon zonder dat je bang hoeft te zijn dat hij niet meer terugkomt.

De kattenkooi wordt vaak tegen een muur geplaatst zodat ze via het luik in de deur naar buiten en binnen kunnen gaan. Zo bepalen ze zelf wanneer ze buiten willen genieten van het weer, of lekker binnen willen relaxen. Niet iedereen vindt het diervriendelijk een kattenkooi te gebruiken, maar het is wel een heel veilig idee. Bovendien, als jouw kat nog nooit buiten is geweest weet hij ook niet beter. Wil hij dan van het buitenleven genieten, dan weet hij dat hij dit doet door in de ren te gaan zitten.

Wat zijn de voordelen?

Het grootste voordeel van een kattenkooi is natuurlijk dat jouw kat gewoon naar buiten kan en dat jij niet bang hoeft te zijn dat er iets met je huisdier gebeurt. Zeker wanneer je in een drukke stad woont of bij een drukke weg kan dit een veilig gevoel zijn. Ook zijn er genoeg raskatten die in principe niet naar buiten gaan, bijvoorbeeld omdat zij snel gestolen worden. Door het gebruik van een ren kunnen ook deze katten genieten van het buiten zijn, zonder dat een ander ze mee kan nemen.

Een ander voordeel is dat ze op deze manier niet in contact komen met verwilderde zwerfkatten. Deze katten hebben vaak last van vlooien, wormen en ziektes, die jouw kat dan vervolgens ook op kan lopen. Bovendien moet jouw kat telkens zijn territorium verdedigen tegenover de zwerfkatten, wat kan leiden tot ongewenst gedrag binnenshuis. Denk hierbij aan het sproeien of poepen buiten de kattenbak.

Welke kattenkooi moet je aanschaffen?

Er zijn verschillende soorten kattenkooien verkrijgbaar, in diverse maten. Belangrijk om naar te kijken, is hoeveel katten je in huis hebt. Vanzelfsprekend dient de kooi groter te zijn wanneer je meerdere katten hebt, omdat zij wel de ruimte moeten kunnen hebben te spelen in de ren. Let er bovendien ook goed op dat er een afdak aanwezig is, en een deur. Deze deur is vooral voor jou ideaal, want op die manier kun je de kattenkooi makkelijk schoonmaken wanneer dit nodig is.

Het meest ideale is het, wanneer de kattenkooi tegen de muur geplaatst kan worden. Op die manier kan de kat namelijk via een kattenluik de ren in- en uitgaan en zo zelf bepalen wanneer hij in de ren wil zitten en wanneer niet. Uiteraard dien je dan wel en kattenluik te plaatsen in de deur en de kooi. Is dit niet mogelijk, dan zou je voor een losstaande kooi moeten gaan. Dit heeft wel als nadeel dat de kat niet zelf kan bepalen wanneer hij in de ren wil, bovendien zou je hem er altijd zelf in moeten zetten. Zorg er bij een losstaande kattenkooi wel voor dat er ook een hok in staat, zodat je kat uit de wind op kan warmen wanneer dit nodig is.

Zelf een kooi maken voor je kat

Er zijn verschillende kattenkooien verkrijgbaar, maar je kunt er natuurlijk zelf ook heel gemakkelijk één maken. In principe heb je hier alleen panelen en gaas voor nodig. Let er hierbij wel op dat de panelen van hout of kunststof zijn, zonder giftige stoffen voor je katten. Bovendien moet de kooi minimaal twee meter hoog zijn. De breedte kun je zelf bepalen, maar het minimum hierbij is toch wel een meter, ander hebben de katten geen bewegingsruimte. Heb je meer katten, dan zou de kooi ook groter gemaakt moeten worden.

Ook moet er een dak op geplaatst worden, deze is vaak groter dan de panelen omdat deze op verticale panelen staan. Bovendien zorg je er op deze manier voor dat er geen regen naar binnen kan komen en je katten niet op één of andere manier kunnen ontsnappen. Denk ook goed na over de plaatsing van een deur, hier moet jij zelf makkelijk bij kunnen.

Je doet er bovendien goed aan het hout te behandelen zodat het bestand is tegen de verschillende weersomstandigheden. Het zou namelijk zonde zijn als je na drie jaar alweer een nieuwe kooi moet maken, omdat de vorige versleten is door de vele regenval en de wind. Dit doe je overigens het best met milieuvriendelijke beits, maar let er ook goed op dat de beits niet gevaarlijk is voor de katten.

De kooi inrichten voor je katten

Nadat je de kattenkooi zelf hebt gemaakt of er eentje hebt gekocht en in elkaar hebt gezet, is het natuurlijk nog belangrijk dat je deze inricht voor je katten. Het is hierbij vooral belangrijk dat de kat zich op zijn gemak voelt in de ren. Is dit niet het geval, dan zal hij er ook geen gebruik van maken, en heb je de ren dus voor niks gekocht of gemaakt. Zorg allereerst voor verschillende niveaus, door middel van planken. Zorg hierbij wel voor goed vastzittende planken zodat je kat niet kan vallen omdat de plank het gewicht niet houdt. Zet op één van de planken een hok zodat je kat altijd warm en droog kan zitten.

Ook een klim- of krabpaal is aan te raden, want katten klimmen nou eenmaal graag. Door de klimpaal te combineren met verschillende planken kunnen de katten hun eigen gang gaan en zelf bepalen op welke hoogte ze willen zitten. De planken kun je ook met elkaar verbinden door middel van een loopplank of loopbrug van touw.

Qua decoratie hoef je niet veel te doen, maar het is wel aan te raden een stukje gras in de kooi te hebben. kleine beetjes gras eten is niet alleen gezond voor de katten, ze hebben het ook nodig wanneer er een haarbal dwarszit. Als laatste zou je er ook voor kunnen kiezen een dode boomstam van een beuk of eik toe te kunnen voegen. Speeltjes zijn natuurlijk ook altijd goed, maar zorg er wel voor dat je niet teveel speelgoed in de ren plaatst. Merk je daarnaast dat je katten erg graag in de kooi zitten, dan kun je er ook nog voor kiezen eten en drinken in de ren te plaatsen. zo hoeven ze niet naar binnen om te eten en te drinken, maar kunnen ze dit gewoon buiten doen.

      Kooien Advies
      Logo