Beste kuiken hok koopgids 2022

Wanneer je hebt besloten zelfs kuikens groot te willen brengen, doe je er goed aan een kuiken hok aan te schaffen. Dit is niet alleen veiliger voor de kuikens, maar zorgt er ook voor dat jij makkelijker bij de kuikens kunt komen wanneer dit nodig is. uiteraard moeten de kuikens eerst uitkomen, dit doe je in een broedmachine. Daarna kun je ze overzetten.

Wat is een kuiken hok?

Een kuiken hok is precies zoals de naam al doet vermoeden, een hok speciaal ontworpen voor kuikens. Zodra het kuiken in de broedmachine zijn uitgekomen, kunnen ze ondergebracht worden in het kuikenhok. Wel dien je er rekening mee te houden dat bepaalde onderdelen aanwezig moeten zijn om ervoor te zorgen dat de kuikens kunnen groeien. Uiteraard is er een warmtebron aanwezig voor de kuikens, net als een drink- en voerbak speciaal voor het kuiken. Daarnaast moet je met nog een aantal punten rekening houden:

 • Let op de grootte – het is erg belangrijk dat het kuikenhok niet te groot is. is dit wel het geval, dan kunnen de kuikens niks meer vinden. Het hok is dan te groot en dus te onoverzichtelijk. Hierdoor kunnen ze niet alleen hun warmtebron niet meer vinden, maar ook hun drink- en voerbak niet meer. Uiteraard heeft dit erg vervelende gevolgen, en als je het niet op tijd opmerkt kunnen het kuiken zelfs overlijden. Een hok van maximaal 80 x 100 centimeter is vaak groot genoeg.
 • Voorkom tocht – naast dat het hok niet te groot mag zijn, is het ook belangrijk dat er geen tocht binnenkomt. Het kuiken hok moet dan ook van de grond af staan, een hok op poten is dus de meest ideale situatie. Is dit niet mogelijk, dan is een hok met een hoge opstaande rand van 15 centimeter ook goed, want ook dan zitten de kuikens niet op de tocht.
 • Een rooster of lade – uiteraard moet het kuiken hok ook regelmatig schoongemaakt worden. Dit kan met een stoffer en blik, maar dat is niet ideaal. Op die manier stoor je de kuikens niet alleen teveel waardoor ze stress kunnen krijgen, maar je moet zelf ook te lang voorover gebukt staan, en dit is niet bevorderlijk voor je rug. Een betere optie is het, om een hok aan te schaffen met een rooster of mestlade. Het schoonmaken kost je op deze manier veel minder tijd. Ook zorgt een rooster voor meer grip dan bij een gladde ondergrond. Dit zorgt er weer voor dat spreidpoten bijna niet voorkomen.
 • Bodembedekking – een kuiken hok heeft natuurlijk ook bodembedekking. Niet alleen zodat de kuikens niet uitglijden, maar ook zodat hun ontlasting niet aan de bodem vast blijft plakken. Een goede bedekker is hygiënisch, droog en absorberend, zoals zaagsel of hennepvezel.
 • De plek van het hok – Het is erg belangrijk dat je het hok voor de kuikens niet op de tocht zet, zoals we al eerder vertelden, maar ook niet in de volle zon. Het beste is het, om het hok in de schuur of een bijkeuken te plaatsen als je hier de ruimte voor hebt.

Een hok voor watervogels

Wil je een kuikenhok voor watervogels zoals ganzen of eenden aanschaffen, dan moet je er rekening mee houden dat zij ook een bad nodig hebben. Het beste kun je proberen een bad in het hok te plaatsen. Zorg er hierbij wel voor dat ze er zelf makkelijk in en uit kunnen gaan, en maak hem niet te diep. Kuikens hebben nog geen vetklier wat ervoor zorgt dat ze zichzelf kunnen laten drijven. De kuikens zullen wel hun ontlasting in het bad doen, dus het is belangrijk dat het water regelmatig wordt verschoond.

Het grootbrengen van de kuikens

Nadat je aan alle bovenstaande punten hebt voldaan is het aan jou de taak de kuikens groot te gaan brengen. Ook hier zijn weer een aantal regels voor, om ervoor te zorgen dat de kuikens in de beste omstandigheden groot kunnen worden. Uiteraard moet je het hok niet alleen schoon, maar ook droog houden. Op het moment dat je het hok ruikt, ben je eigenlijk al te laat met het schoonmaken van het bodemmateriaal. Probeer dus uit te vinden na hoeveel dagen dit is, en verschoon het hele hok een dag daarvoor. Op die manier ben je altijd op tijd waardoor je ziektes voorkomt en weet je zeker dat je kuikens een optimaal hok hebben. Naast het schoon en droog houden van het hok hebben de kuikens ook onderstaande punten nog nodig:

 • Warmte – kuikens kunnen niet zonder warmte, en ze moeten dan ook direct na de geboorte onder een warmtelamp geplaatst worden of op een warmteplaat. Gebeurt dit niet, dan is de kans groot dat de kuikens zullen overlijden, omdat ze dan niet voldoende warmte krijgen. De kuikens hebben de warmtelamp of -plaat minimaal zes weken nodig. Wil je hiervoor graag een energiezuinige oplossing, dan kun je het beste de warmteplaat aanschaffen.
 • Drinkwater – uiteraard hebben de kuikens drinkwater nodig, maar je doet er goed aan het water elke dag te verversen. Mogelijk moet je dit zelfs meerdere keren per dag doen, maar dat ligt maar net aan het soort kuikendrinkbak dat je gebruikt. Kuikens kunnen vaak de neiging hebben het bodemmateriaal in het water te gooien. Daarnaast gebeurt het ook nog regelmatig dat ze hun ontlasting in het water doen.
 • Speciaal kuikenvoer – het is logisch dat kuikens, naast water, ook voldoende voer nodig hebben. Dit moet speciale kuikenvoeding zijn, want dit hebben zij nodig om te kunnen overleven. De ontwikkeling van kuikens kun je opdelen in verschillende fases, en dus heb je ook voor elke fase ander voer dat op dat moment het meest geschikt is voor de kuikens.

Kuikens kopen en tam maken

Wil je zelf kuikens uitbroeden dan heb je uiteraard goede broedeieren en een broedmachine nodig. Echter kun je er ook voor kiezen kuikens te kopen. Hierbij is het vanzelfsprekend belangrijk dat de kuikens gezond zijn. Ga je kijken bij het kuiken, kijk dan altijd of het hok er goed en verzorgd uitziet en of de kuikens normaal gedrag vertonen. Vraag ook altijd aan de verkoper of er ziektes bekend zijn bij de dieren en houd rekening met het geslacht. Een haan is misschien leuk, maar kan op volwassen leeftijd zorgen voor veel overlast.

Wanneer de kuikens in het kuiken hok zitten kun je beginnen met het verzorgen van de dieren en het tam maken ervan. In het begin zullen ze nog erg bang zijn, en wegduiken voor alles wat beweegt. Kuikens kunnen gelukkig erg makkelijk aan je wennen, zeker wanneer je iets lekkers bij je hebt. Hierbij kun je denken aan vlokreeften of meelwormen, maar ook andere kippensnacks kunnen uiteraard. De kans is hierbij dan ook groot dat ze na een paar keer al uit je hand eten, waardoor ze snel aan je kunnen wennen en tam kunnen worden. Let er wel op dat je de juiste snacks gebruikt; vlokreeften zijn ideaal voor kuikens. Na drie weken kunnen er ook andere snacks gegevens worden.

   Kooien Advies
   Logo