Beste kwartel hok koopgids 2022

Een goed hok is voor elk dier erg belangrijk, en dus ook zeker voor kwartels. Wil je kwartels gaan houden, dan is huisvesting makkelijk voor ze te regelen. De dieren zijn niet heel groot en stellen bovendien ook niet veel eisen aan hun hok. Dat betekent echter niet dat je helemaal niks hoeft te regelen.

Waar moet een kwartel hok aan voldoen?

Het kwartel hok kan buiten geplaatst worden, maar wanneer je dit wenst kan het ook binnen geplaatst worden. waar je in ieder geval rekening mee moet houden, is dat het hok groot genoeg is voor het totale aantal kwartels dat je hebt, dat hij vorstvrij is en dat hij beschikt over een apart nachthok dat tochtvrij is. ook doe je er goed aan een aantal beschutte plekken te creëren waar ze zich achter kunnen verschuilen, en moet het hok uiteraard voorzien zijn van een droge bodem.

Wil je de kwartels binnen in een kwartel hok houden, dan doe je er goed aan te zorgen voor ruime hokken die op een tochtvrije plek staan. ook moet de lucht in de ruimte waar ze staan goed ververst worden, omdat kwartels meer ammoniak produceren dan bijvoorbeeld kippen. De ruimte hoef je niet perse te verwarmen, maar je moet er wel voor zorgen dat de temperatuur minimaal 5 graden is.

Ga je voor Chinese dwergkwartels, dan is een hok van 100 x 75 x 50 centimeter voldoende voor drie kwartels. Ze hebben weinig hoogte nodig omdat ze niet vliegen of op stok gaan. voor drie Japanse kwartels zijn de minimale afmetingen 100 x 150 x 60 centimeter. Een groter hok is altijd beter, een te groot hok bestaat vrijwel niet. doordat de hoogte van het hok niet gebruikt wordt door de kwartels zou je dit kunnen gebruiken voor planten, decoratie of een watertoren.

Kwartels houden in een volière

Een andere mogelijkheid voor een kwartel hok is door de kwartels te plaatsen in een volière. Zeker wanneer deze voorzien is van een nachthok waar de kwartels eenvoudig bij kunnen is dit zeker geschikt. Bovendien heeft het gebruik van een volière als hok nog een ander voordeel. Je kunt er natuurlijk voor kiezen alleen kwartels te houden, maar door de hoogte van de volière zou je ook vogels kunnen houden. Zowel Chinese als Japanse dwergkwartels kunnen goed samen met vogels.

De kwartels kunnen in principe het hele jaar buiten in de volière blijven, als je er maar voor zorgt dat er een vorstvrij nachthok beschikbaar is voor de dieren. Belangrijk hierbij is dat ze daar in kunnen gaan zonder trap, want deze zullen ze niet gebruiken. Ook zijn verschillende planten zeker aan te raden zodat de kwartels zich daar kunnen verstoppen. Dit zorgt ervoor dat ze zich veiliger voelen en uiteindelijk minder schrikachtig zijn.

Een volière is meestal groot genoeg voor kwartels, maar zorg in ieder geval voor een vloeroppervlakte van 100 x 100 centimeter. Daarnaast dien je ervoor te zorgen dat de bodem niet te nat is, want ze kunnen slecht tegen natte poten. Zorg dus voor een goede afwatering of maak een gebied met betegeling. Ga je ook vogels in de volière plaatsen, dan moet je ook rekening houden met de minimale afmetingen voor de vogels. Hoe meer vogels je gaat houden, hoe groter het hok uiteindelijk zou moeten zijn.

Kwartels zonder kwartel hok in de tuin

Het is niet mogelijk om de kwartels los in de tuin te laten lopen. dit komt omdat zij geen instinct hebben om terug te lopen naar hun vaste plek. Op het moment dat je ze dus loslaat komen ze niet meer naar je terug. Ze zullen dan blijven rondlopen op allerlei plekken die zij prettig vinden, ook buiten je tuin. Binnen een korte tijd zullen ze vervolgens katten achter zich aan hebben zitten, maar vormen buren, auto’s en fietsers ook een probleem voor ze.

Het is dus belangrijk dat je de kwartels altijd in een kwartel hok hebt of, als je dat praktischer vindt, in een volière. Zeker wanneer de volière erg groot is kunnen ze gewoon hun gang gaan. zo lang je zorgt voor voldoende plekken om te schuilen, een nachthok dat vorstvrij is en een schoon hok, zijn de kwartels tevreden.

Wel dient deze altijd volledig afgesloten te zijn. ondanks dat kwartels niet vliegen, kunnen ze dit wel heel goed. Dit geldt uiteraard ook voor de vogels die je eventueel in de volière gaat houden. Let als laatste wel op met de decoratie die je gebruikt. over het algemeen zullen de kwartels op de bodem blijven en de vogels hoog in de volière, maar het kan natuurlijk wel zo zijn dat de vogels naar beneden komen. Je wilt dan niet dat zij verstrikt raken in de decoratie die je hebt opgehangen, of dat ze vast komen te zitten in bepaalde takken of planten.

Kwartels bij elkaar zetten

Kwartels kunnen prima in groepen gehouden worden maar bij een groep vrouwtjes kan maar één mannetje. Ook kun je ervoor kiezen alleen een koppeltje te plaatsen. heb je al een bestaande groep kwartels, dan kan het lastig zijn een nieuw lid aan de groep te introduceren. En mannetje en een vrouwtje samen gaat vaak goed, maar wil je een extra vrouwtje bij een koppel plaatsen of bij een groepje vrouwen, dan resulteert dit vaak in ruzie en wordt het vrouwtje niet geaccepteerd. Een mannetje toevoegen aan een groep vrouwen lukt daarentegen meestal wel.

De meeste kans op het goed introduceren van een nieuw vrouwtje heb je op het moment dat het kwartel hok nog niet “eigen” is, bijvoorbeeld wanneer je het hok net hebt verschoond. Zorg er dus voor dat je het hok helemaal schoonmaakt en de voerbak, waterbak en de decoratie op andere plekken plaatst. Op die manier lijkt het namelijk alsof het een ander hok is. vervolgens plaats je eerst het nieuwe vrouwtje in het hok, en een paar minuten later de kwartels die je al had.

Een beetje ruzie in het begin is normaal en kan geen kwaad, maar je moet dit wel goed in de gaten houden. Merk je dat het nieuwe vrouwtje probeert te vluchten, achterna wordt gezeten of zich steeds verstopt, dan kun je haar het beste uit het hok halen en in een apart hok bij laten komen. Een paar dagen later kun je het weer proberen. Lukt dit weer niet? dan kun je ook nog het vrouwtje alleen in het grote hok plaatsen, en haar een paar dagen laten wennen. Na een paar dagen plaats je ook alle andere kwartels weer terug. Op deze manier voelen zij zich minder de eigenaar van het hok, en zullen ze minder reden zien om te gaan vechten.

      Kooien Advies
      Logo