Beste Vlaamse reus hok koopgids 2022

Wil je graag een Vlaamse reus aanschaffen, dan zou je eerst moeten bedenken voor welke kleur je gaat. De bekende grijze konijnenkleur is misschien aantrekkelijk, maar dit konijn komt ook in het ijzergrauw, geel, blauw, blauwgrijs, zwart, haaskleur en chinchilla. Nadat je dat hebt gedaan is het ook goed om na te denken over de huisvesting. De Vlaamse reus kan in principe goed binnen gehouden worden maar een Vlaamse reus hok is misschien aantrekkelijker. Op die manier kan hij namelijk altijd zelf naar buiten toe wanneer hij dat wil.

Een Vlaamse reus hok

Heb je het over grote konijnen, dan heb je het natuurlijk over de Vlaamse reus. Het is namelijk niet voor niets het grootste konijnenras van de wereld. Hij is groot, lief en erg knuffelbaar, maar heeft ook voldoende bewegingsruimte nodig. Bij een dwergkonijn kun je nog gaan voor een redelijke kooi die je in de woonkamer zet, maar bij dit ras is dat niet te doen.

Een hok voor dit grote konijn moet beschikken over meer dan voldoende ruimte, ongeacht of het een binnen- of buitenhok is. wel is de beste optie een buitenhok aan te schaffen, omdat hij dan zelf kan bepalen wanneer hij naar buiten gaat en wanneer hij in zijn nachthok verblijft. Een Vlaamse reus hok moet bovendien niet alleen groot zijn, maar ook erg stevig, aangezien een volwassen Vlaam erg zwaar kan zijn.

De ruimte is dus erg belangrijk, hij moet genoeg kunnen bewegen en rennen, maar ook kunnen spelen met een vriendje. Het is namelijk aan te raden een koppel aan te schaffen, zodat ze nooit alleen zijn. Waar bij normale rassen een minimum van 4 vierkante meter wordt aangehouden, is dit bij Vlaamse reuzen minimaal 5 vierkante meter uitloop. Uiteraard moet het hok goed zijn afgestemd op de grootte van het dier. Zo moet de opening groot genoeg zijn, moet het nachthok zo groot zijn dat ze er met zijn tweeën in kunnen en moet de trap stevig genoeg zijn.

Daarnaast zijn ook de afmetingen van de accessoires heel erg belangrijk in het Vlaamse reus hok. Een konijnentoilet en hooiruif voor een dwergkonijn is niet groot genoeg voor een Vlaamse reus, dus ook hier zou je goed naar moeten kijken. Dit geldt uiteraard ook voor de drinkfles en voederbak.

Je hebt minimaal nodig:

 • Een groot verblijf dat geschikt is voor Vlaamse reuzen met een minimale uitloopmogelijkheid van 5 vierkante meter.
 • Voldoende bodembedekking zoals zaagsel, maar ook invulling voor extra warmte in de wintermaanden.
 • Een grote drinkfles, samen met een grote drinkbak en een grote eetbak.
 • Een konijnentoilet geschikt voor Vlaamse reuzen, voldoende schuilplekken en een XL hooiruif.
 • Zorg altijd voor fris hooi, voldoende konijnenvoer en verschillende snacks.
 • Konijnenborstels voor de vacht, een nagelschaar en koelelementen voor de warme zomerdagen.
 • Leuk, veilig en vooral uitdagend speelgoed dat geschikt is voor dit grote ras.

Een Vlaamse reus hok bouwen

Heb je het juiste hok nog niet gevonden of wil je hem graag zelf maken, dan kan dit natuurlijk ook. Wel moet je dan goed rekening houden met de afmetingen van de konijnen. Zoals we hierboven al schreven, is het minimum 5 vierkante meter voor twee konijnen. Natuurlijk mag dit altijd groter, dat zullen ze alleen maar fijn vinden.

Daarnaast doe je er ook goed aan je in te lezen over wat de konijnen zoal doen. Dit zijn namelijk erg actieve dieren die in het wild graag tunnels bouwen. Dit kan in de tuin uiteraard niet, want dan zou je je konijn binnen korte tijd kwijt zijn. Wil je een hok gaan bouwen, dan moet deze op zijn minst twee kamers hebben. Eén kamer voor overdag, om actief bezig te zijn of om te genieten van het zonnetje, en een ruim nachthok. Heb je twee Vlaamse reuzen, dan moet het nachthok dus groot genoeg zijn om er beide in te kunnen slapen.

Ook doe je er goed aan de hoogte in te werken. Een vuistregel hierbij is dat de hoogte minimaal 1,5 keer de lengte van het konijn moet zijn. Een Vlaamse reus kan wel een meter lang worden, wat dus betekent dat het hok minstens 2,5 meter hoog moet zijn.

Denk ook goed na over het materiaal dat je gaat gebruiken. Konijnen zijn knaagdieren en dus is het niet verstandig enkel hout te gebruiken. De kans is dan namelijk aanwezig dat je op een dag bij het hok aankomt en je konijn zich een weg naar buiten heeft weten te knagen. Met een beetje geluk loopt hij dan nog in je tuin, maar de kans is veel groter dat hij inmiddels al overleden is door een auto of een kat. Je kunt het beste hout gebruiken dat is versterkt met aluminium strips. Kijk wel goed na of het hout niet giftig is; sommige houtsoorten worden namelijk behandeld met stoffen die giftig zijn voor konijnen.

Begin met een goede bouwtekening

Voordat je begint met het aanschaffen van de materialen en het bouwen van het Vlaamse reus hok, doe je er goed aan een goede bouwtekening van het hok te maken. Je hebt als het goed is alle afmetingen al op papier staan, en dus is het nu tijd om een tekening te maken zodat je precies weet hoe het hok eruit moet komen te zien.

Hierbij is het wel belangrijk dat je op een bepaalde schaal werkt om de afmetingen juist te hebben, en daarvoor zou je ook erg zorgvuldig en nauwkeurig moeten meten. Doe dit niet gehaast, maar neem er uitgebreid de tijd voor, op die manier is de kans het grootst dat je project in één keer goed loopt. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat het hok er uiteindelijk niet uitziet als de bedoeling was, dat hij niet waterdicht is of dat er grote spleten in zitten waardoor je konijn direct kan ontsnappen.

Weet je nou echt niet hoe je een goede bouwtekening moet maken, dan kun je ook nog altijd online op zoek gaan. Er zijn verschillende bouwtekeningen te vinden voor konijnenhokken, maar daarnaast kun je online ook om hulp vragen. Misschien zit er wel iemand in je netwerk die bouwtekeningen kan maken, of kun je deze vraag stellen in een forum.

Schaf een koppel aan

Wanneer je graag een Vlaamse reus aan wilt schaffen doe je dit het beste in de vorm van een koppel. Konijnen horen niet alleen gehouden te worden, ze voelen zich dan eenzaam en zullen eerder overlijden. Hoeveel aandacht je het dier ook geeft, dat neemt de eenzaamheid niet weg. Wil je echt goed voor je konijn zorgen, dan doe je er dus goed aan een maatje in het hok te plaatsen.

Wil je maar één Vlaamse reus aanschaffen dan kan dit ook, je zou er dan ook een andere konijnensoort bij kunnen plaatsen. Hierbij is het wel belangrijk dat het goed klikt tussen de twee konijnen, en ze zullen in het begin dus vooral aan elkaar moeten wennen. Doe dit in stapjes, bijvoorbeeld buiten in een grote ren. Merk je dat één van de twee erg angstig is, wilt schuilen of achterna wordt gezeten, dan is er mogelijk geen klik.

   Kooien Advies
   Logo