De beste vogelkooien van 2022

Vogelkooi

Een vogelkooi? Dat mag je gerust het huis van een vogel noemen. Vaak gebruiken we de vogelkooi binnen, en is buiten sprake van een volière. Zo lang je het huis van de vogel kunt tillen, mag je het een vogelkooi noemen. Een vogelkooi is bij voorkeur niet rond. In tegentelling tot wat voor de goudvis geldt, gaat je vogel er weliswaar niet meteen aan dood, maar toch is een kooi met hoeken altijd beter. Je kunt net zoals je dat bij je eigen huis doet ook de vogelkooi helemaal naar smaak inrichten. Je kunt er voor kiezen om de vogelkooi vol te hangen met touwen, spiegeltjes, schommels en belletjes. Aan de andere kant laten veel vogelliefhebbers juist extra veel ruimte voor korte vluchtjes.

Twee grote delen

In essentie bestaat de vogelkooi uit twee grote delen: de bodem en de tralies. Van het gros van de vogelkooien kun je de bodem er gemakkelijk uitschuiven. Dat is welk zo handig om schoon te maken. Je houdt wat betreft de tralies rekening met het soort vogel dat je hebt. Zo is het een gegeven dat de parkiet bijvoorbeeld, liever horizontake tralies in de kooi heeft om zo rond te kunnen klimmen. Je kunt ook kiezen voor zowel horizontale als verticale tralies, dan zit je altijd goed. Uiteraard vergeet je de eet- en drinkvoorzieningen niet in de vogelkooi, net als het bekende vogelbadje. De vogelkooi is er in heel veel formaten. Voor de vogel geldt hoe groter de kooi, hoe beter. Neem dat mee in je overweging als je een vogelkooi gaat kopen.

Selectieproces keuze beste vogelkooi

Welke kooi je uiteindelijk kiest is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste is misschien wel de ruimte die je tot je beschikking hebt. De vogel wil het liefst zoveel mogelijk ruimte en dus een grote kooi, dit moet wel passen binnen je inrichting uiteraard. Bovendien geldt dat een grotere vogelkooi ook duurder is. Het beschikbare budget speelt dus ook een rol in het selectieproces.

Verder is het goed om voor kwaliteit te kiezen en om de ervaringen van andere vogellefhebbers met vogelkooien hebben tot je te nemen. Dergelijke reviews zeggen vaak veel, het zijn nuttige tips vanuit de praktijk en daar heb je echt iets aan. Let op de tralies in relatie tot de vogel die je hebt en kijk naar het gebruiksgemak. Idealiter moet je de vogelkooi snel en goed schoon kunnen maken en moet je steeds gemakkelijk de inrichting van de kooi aan kunnen passen.

De beste vogelkooien

Duvo+ Vogelkooi

9Expert Score
Beste prijs kwaliteit verhouding vogelkooi

Grote vogelkooi met een Zwarte/Grijze onderbak en zwarte tralies.

Goede punt(en)
 • Geschikt voor diverse soorten vogels. Zoals: Vinken, kanaries, agapornissen, parklieten, etc.
 • Deze kooi is zeer gemakkelijk schoon te maken d.m.v. een lade.
 • Dak kan open en er kan een extra zitstok geplaatst worden (meegeleverd).

Ferplast Vogelkooi

8.5Expert Score
Hoge kwaliteit materiaal

Een fijne volière voor kanaries en exotische vogels.
Een vrolijke vogel begint bij de aanschaf van de juiste volière. De Volière Nota van Ferplast is een ruime vogelvolière voor het huisvesten van meerdere vogeltjes.

Goede punt(en)
 • De Nota is een elegante volière met metalen dak welke geschikt is voor kanaries en tropische vogels.
 • De Volière Nota is een complete kooi inclusief accessoires. Zo bevat de volière onder andere een zitstokken, een drinkflesje en een voerbakje.
 • De kooi bevat meerdere deurtjes om zo makkelijk bij de inhoud van de kooi te komen als je bijvoorbeeld je vogeltje uit de kooi wilt halen.

Duvo+ Nina

8.1Expert Score
Goedkope maar van redelijke kwaliteit

De vogelkooi Nina van Duvo+ is een kwalitatieve kooi inclusief eetbak, drinkbak, 3 zitstokken en een uitschuifbare lade.

Goede punt(en)
 • Handig in gebruik
 • Duurzaam
 • Goede kwaliteit materiaal

   kooien advies
   Logo